De buxus is lange tijd populair geweest totdat de buxusmot haar helemaal kaal vrat. Jammer, veel mensen hebben hun buxus eruit gegooid en zijn op zoek naar alternatieven. Gelukkig zijn die er voldoende. Fraaie haagplanten zijn: de haagbeuk, gewone beuk, liguster, laurier, hulst, Ierse klimop, bruine beuk en glansmispel. Uiteraard zijn er nog veel meer. Ga online eens op zoek en maak je keuze. Weet je wat ook een leuke uitdaging is, om zelf van een aantal planten, die niet zo bekend zijn als heg, een haag te vormen. Kijk eens of het lukt, vaak knippen zeker in het begin! Zo creëer jij je eigen populaire haag.

Welke haagplanten vragen weinig onderhoud?

Je bepaalt zelf hoeveel onderhoud je aan een haag doet. Wil jij een strakke haag of vind je juist dat iets minder strakke mooi en laat je de haag liever wat groeien? Er is wel een regel die je moet kennen: wil je dat de haag mooi dicht groeit van onderaf aan en ook dicht blijft, dan is een regelmatige knipbeurt belangrijk. Dat zal voor de ene haag één tot twee keer per jaar zijn en voor een andere vaker. Een en ander is ook afhankelijk van de standplaats en de weersomstandigheden. Heb je tussendoor een feestje? Regel dan vanuit je tuin wat moois en bekijk dan de trouwkaarten. Dan kun je naderhand weer lekker in de tuin verder!

 Tip: bij extreme droogte heeft ook een haag water nodig, deze wordt vaak vergeten tijdens het sproeien van de tuin. Weet je dat een haag lastig is om te verplanten, zeker de haag die al enkele jaren oud is? Denk dus goed na over de standplaats.    

Haagplanten, een feest voor vogels met name mussen

Je legt je tuin aan om er zelf plezier van te hebben en er gezellig in te kunnen vertoeven. Maar ook de vogels maken graag gebruik van jouw fraaie tuin. Heb je een haag geplant dan zul je vaak bezocht worden door met name mussen. Kijk vooral in de winter hoeveel mussen er op bezoek komen. Zorg voor wat vetbolletjes en/of een voedertafel en de gasten blijven ook eten. Ook de beukenhaag is een plek die mussen, maar ook andere vogeltjes als het winterkoninkje graag bezoeken. Het dient tevens als schuilplaats. Daarnaast geeft een haag je ook privacy en een beschutte plek uit de wind en kan als afscheiding met de buren geplaatst worden. Maak goede afspraken over het onderhoud, wie knipt wat als de haag op de erfafscheiding staat. Tip: de meeste hagen worden niet graag geknipt in de volle zon, bij vorst en met een botte heggenschaar. Vraag bij twijfel de hovenier of de kweker van haagplanten om advies.